Luxusně oranžová
šťáva z kvašenky z bílého zelí a mrkve a temně červená
šťáva z kvašenky z červeného zelí a červené řepy.
Kvašenka, jen pro připomenutí, je vícedruhová
mléčně kvašená zelenina (popřípadě i ovoce). V JENTY ji vyrábím
bez jakýchkoli přídatných látek,
pouze rostlinného původu,
živou ... moderně řečeno JENTY
pickles je
probiotické,
bez éček,
vegan,
raw.
Mléčné kvašení je pradávný způsob uchování zeleniny ze sklizně na dlouhou dobu. Kysané zelí alias jednodruhovou mléčně kvašenou zeleninu z našich luhů a hájů známe všichni, mnohý dnešní dospělý si vzpomene, jak šlapal jako dítě zelí ve škopku. Sice nevěděl proč, ale šlapal.
A proč tedy? Nu, jednak mají děti malé nohy a do škopku se lépe vejdou:) Že mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, tudíž se šlapáním zelí dobře upěchovalo a vzduch byl tlačen ven, to žádnému dítěti starosti nedělalo. Že díky mléčnému kvašení se přidá k již stávajícím vitamínům a minerálům v zelenině ještě spousta probiotik, vitamínu C, dojde k její lepší stravitelnosti a zachová si své enzymy, to žádné dítě vědět ani nechtělo. Jen se těšilo, až z toho studeného zelí bude moci běžet, hrát si, skotačit a tak si prohřát své studené nožky. A samozřejmě na knedlo, vepřo, zelo!
Stejný postup provádím i při výrobě kvašenky, jen nohy nechávám v teple a používám ruce. Některé kvašenky zůstanou se svou, ze zeleniny vytlačenou šťávou, a některé je potřeba trochu odšťavnit - ty postupují k dalšímu zpracování. A? A zůstane krásná, barevná, voňavá šťáva, která má všechny vlastnosti kvašenky, pouze postrádá vlákninu.
Tudíž, když se vám zrovna nechce chroupat, není nic jednoduššího, než si dát panáka šťávy z kvašenky. Nikoli v množství, ale v pravidelnosti je zakopán pes. Takže se nehodí dodat nic pravdivějšího než každodenně: NA ZDRAVÍ!