jentymala - zelenkavá.png



...přirozeně

jablečný ocet.jpg
21. 3. 2017 by gallus

Dnes to nebude ani o spřízněné duši šroubku ani o dětském trenažéru. S nadšeným svolením autora (Zdroj: https://vk.com/topic-61371188_30379883) jsem pro Vás přeložila povídání o matečné kultuře jablečného octa.

Octová matka (Mycoderma aceti) se vytváří ve druhé fázi dozrávání jablečného octa, když je nádoba s octem ponechána v klidu měsíc či déle. Je to kolonie bakterií octového kvašení, která se tvoří na povrchu octa. Má bíložlutou barvu a svým vzhledem připomíná medúzu nebo kombuchovou kulturu (kombuchu), vlastně to i kombucha je, ta se ovšem speciálně kultivuje, kdežto octová matka je přirozený útvar, dalo by se říci „divoká kombucha“, která svými vlastnostmi není o nic horší než ta kultivovaná. Octová matka ve skutečnosti vytváří ocet - přepracovává alkohol vznikající při kvašení na kyselinu octovou. Kyslík používá jako katalyzátor. Octová matka fermentuje kvašenou kapalinu a pod jejím vlivem alkohol reaguje s kyslíkem a výsledkem je kyselina octová a voda. Alkohol tam nezůstává. Čím je octová matka aktivnější, tím silnější (kyselejší) je ocet (pozn. překl. – dle osobní subjektivní zkušenosti spíš závisí na samotné síle kvašeného alkoholu). Jestliže matkou omylem zatřesete nebo ji rozrušíte, klesne ke dnu a může umřít, přičemž to nemá žádný vliv na kvalitu octa. Octová matka slouží jako ochrana proti proniknutí nežádoucích mikroorganizmů či bakterií do octa, které by mohly zhoršit kvalitu octa. Někteří výrobci aromatických octů si hlídají octové matky jako oko v hlavě, aby nepřišli o chuť, která je specifická právě pro ocet daného výrobce. Velmi si je cení a pečlivě si je střeží, jelikož jsou velmi vrtkavé.

Ocet, který vznikne za přítomnosti octové matky, má jemnější a příjemnější chuť. I vůni má takový ocet s výraznějším jablečným odstínem. Čas, za který se takový ocet vytvoří se zkracuje z 1,5 – 2 měsíců na 3 týdny, pokud jsou k tomu vhodné podmínky. Přitom je možné k výrobě octa octovou matku opakovaně použít.

… (pozn. překl. Zde autor popisuje použití octové matky k výrobě kombuchy z čaje.)

Samotná octová matka má udivující léčebné vlastnosti. Zabíjí hlísty, léčí kožní nemoci a záněty kloubů, používá se k odstranění mozolů či nehtových plísní.
Při popálení se položí na poraněné místo tenká vrstva matky a po zaschnutí se vymění za novou, dokud začervenání kůže nepřejde. Popálenina se zahojí bez následků. (konec překladu)

Tento přírodní samorost je přítomen při výrobě každého Jablečného octa JENTY.

Jablečný ocet JENTY s matkou - jemná a příjemná chuť s výrazným jablečným odstínem v každé lahvi :)

29.03.2017 12:11:09
gallusp
Kontakt: info@jenty.cz
Chcete si přečíst Novinky za čerstva? Rádi Vám je budeme zasílat na Váš email:
Opište prosím kontrolní kód "9798"
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one