Kurz divokého kvašení zeleniny i ovoce
Termín: 16. 9. 2018 od 14h
Délka trvání kurzu: cca 4h
Kapacita: 10 osob
Cena kurzu: 999,-Kč
Místo: Black Kale Bar, Smetanovo náměstí 10, Ostrava
Vítejte na kurzu divokého (přirozeného) kvašení (fermentace), a to nejen zeleniny, ale i ovoce.
Z našich krajů známe hlavně kysané zelí a kvašáky. Pojďte si rozšířit kvasné obzory, najít lahodnost fermentovaných potravin a zjistit, že to je opravdu tak jednoduché. A nehorázně zdravé!
Tak třeba – zelí, kapusta, čínské zelí, křen, červená řepa, mrkev, petržel, cibule, pórek, pažitka, česnek, zázvor, jablka, rajčata, papriky, mirabelky, rozinky, rebarbora…
Představení lektora
Jmenuji se Petra Gallusová a již přes 5 let se intenzivně věnuji fermentování všeho možného, protože…jsem neuměla pro své děti najít na trhu potraviny tepelně neupravené, bez chemických přísad, cukru a jiných tělu nelahodících ingrediencí. Dnes již druhým rokem vyrábím a prodávám pod značkou JENTY živé (raw), veganské, chemicky ani tepelně neupravené, kvašené i nekvašené potraviny. Můžete je potkat v obchodech zabývajících se zdravou výživou, farmářských prodejnách a stále oblíbenějších bezobalových obchodech v MS kraji, moc ráda mám osobní setkání na různých tématických trzích. Největším pohonem do další práce a nových pokusů je pro mě, když lidem chutná. Hledám přirozené cesty, učím se s otevřenou myslí, a to nejen ve výrobě, ale i v životě.
Mým plánem je zůstat blízko lidem, naslouchat jejich přáním, spolupracovat s místními dodavateli, upřednostňovat suroviny bez chemie a i při strouhání křenu se usmívat:)
Co Vás v kurzu naučím:
- Co všechno a jakým způsobem se dá fermentovat (vegan). Nejen kysaným zelím a kvašáky živ je člověk český.
- Jak si vyrobit echt domácí kysané zelí, na které se sbíhají sliny. Naplníme si spolu klasické kameninové zeláky.
- Jak fermentovat v domácím prostředí bez speciálních potřeb, s tím, co máme doma. Žádné speciální kvasné nádoby, žádné startéry aneb pickles snadno a rychle.
- Jak se dělá domácí přirozeně perlivá kvašená limonáda z jakéhokoli ovoce.
- Jak si udělat domácí jablečný ocet.
Co ještě bude součástí kurzu:
- Ochutnávka většiny JENTY výrobků - voňavý Jablečný ocet, pálivý Chřen, Hořčice drsná či kremž, Pěsťo z medvědího česneku a česnekových výhonků, Pětník (antimoribunďák), Rychlokvašky, Kysané zelí, Kvašenka (pickles), Kým?Čí?, Rajské kvašáky (kvašená rajčata), a pokud dozrají papriky i Plněné papriky a šumivá limonáda.
- Spousta praxe a praktických vychytávek, teorii necháme teoretikům;)
- Otázky na Vaše odpovědi. A musíme nádoby vyvařovat? A musíme vodu převařovat? A proč mi to zplesnivělo? A jak poznáme, že už to je hotové? A… A… A…
- Dárkový balíček s nějakou tou mlskou a receptářem
- vzoreček Chřenu, Hořčice drsné a kremž, Pěsťa z medvědího česneku a Jablečného octa, pomůcky k domácímu kvašení
- 8 základních receptů na: kysané zelí, kvašáky, kvašenky, křen s jablíčky, jablečný ocet, pesto z medvědího česneku, pětník, limonádu.
- Lektorka žijící v domácnosti s minimem chemie, pečící kváskově, pěstující polykulturně, stravující se bez éček, cukru, bílé mouky…otevřená a sdílná;)
Co si vzít s sebou?
1 kus své oblíbené zeleniny či ovoce
3 zavařovačky se šroubovacím víčkem – malou (např. od jogurtu) a 2 velké (okurkové 720ml) ... odnesete si je domů plné:)
Při zájmu o účast na kurzu pište na info@jenty.cz.