jentymala - zelenkavá.png



...přirozeně

Jaký je tedy ten Jablečný ocet JENTY?

octová matka - kopie.jpg
21. 2. 2017 by gallus

Před nedávnem jsem se bavila s jednou obchodní partnerkou, která chtěla vědět, v čem je jablečný ocet jiný než jiné jablečné octy. Nedlouho poté jedna z mých kamarádek obdivovala v mojí provozovně matečnou kulturu na octu. Rozhodla jsem se tedy, že znamení už bylo dost a je třeba s pravdou ven.

Jaký je tedy ten Jablečný ocet JENTY?

Začneme od Adama, tedy od jablka. Jablka používaná k výrobě Jablečného octa JENTY jsou 100% nestříkaná žádnými chemickými látkami určenými k postřiku jabloní. Jsou totiž trhána z jabloní či sbírána z pod jabloní, které si rostou bez povšimnutí. Mezi poli, na loukách, podél cest. Ano, i jablko od silnice, kde projede sem tam auto, mi přijde výrazně zdravější, než z komerčních sadů. Taková zapomenutá jablíčka poznáte na první pohled. Nejsou veliká, ani pravidelná, mají sem tam stroupek, chutnají červíkům a jsou domovem spousty bakterií, bez kterých by to přirozeně nešlo.
Jablka trhaná ze stromu bez vad jsou určena k odpočinku a pozdějšímu zpracování např. do Chřenu, ostatní jsou vytřízena na šup do škopku nebo šup do kompostu. Nic nepřijde na zmar. Před šup do škopku projdou jablka kontrolou a lázní.

Škopkem, ve kterém rozdrcená jablka zalitá vodou kvasí, je klasický keramický zelák. Dřevěné škopky jsou rajskou hudbou budoucnosti, umělohmotné či nerezové škopky mě z dlouhodobého hlediska nepřesvědčily. Ovšem nejdůležitější informace je zde o celých jablkách. Jablečný ocet JENTY není vyroben kvašením jablečné šťávy, ale celých jablek. Se semínky, bubákem, stopkou, slupkou, dužinou...prostě se vším všudy.

Po vykvašení kvasu se jablečný rmut vylisuje. Drť opět šup do kompostu. Tekutina takto vzniklá je potom za přístupu vzduchu ve velkoobjemových skleněných nádobách přikrytých plachetkou ponechána v temnu bakteriím octového kvašení k řádění. V každé nádobě řádí tak dlouho, dokud z tekutiny nevznikne ocet. V každé nádobě na hladině potom bakterie octového kvašení vytvoří matečnou kulturu, tzv. matku. Svatý grál všech přírodních jablečných octů. Z nádob je potom ocet nadvakrát stáčen do lahví.

Každá lahev Jablečného octa JENTY je s touto matkou, která Vám opět na octu vznikne, pokud mu dopřejete přístup vzduchu. Je to taková slizoidní blanka. Takže když ji ve své lahvi Jablečného octa JENTY najdete, radujte se, veselte se, nekecali, fakt je to PŘÍRODNÍ, NEPASTEROVANÝ, NEFILTROVANÝ jablečný ocet.

Také octová matka.
Také octová matka.
21.02.2017 19:31:31
gallusp
Kontakt: info@jenty.cz
Chcete si přečíst Novinky za čerstva? Rádi Vám je budeme zasílat na Váš email:
Opište prosím kontrolní kód "9311"
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one