13. 5. 2022 by gallus
Už tomu bude měsíc, co světlo světa spatřilo letošní první Pěsťó z medvědího česneku...
V každé skleničce Pěsťá z medvědího česneku si můžete vychutnat spoustu medvědího česneku, sklenička je jím přímo nadupaná. Dalšími ingrediencemi jsou totiž pouze a jenom extra panenský olivový olej a himálajská sůl.
Temně zelené lístky (na fotografii blesk přidal listům i Pěsťu na světlosti) jsou jedny z prvních, které v lese brzo z jara nalézáme. Přivábí nás nezaměnitelnou česnekovou vůní. Zvěsti o možnosti záměny s konvalinkou osobně považuji pouze za snahu uchránit medvědí česnek před vypleněním. Ve chvíli, kdy medvědí česnek kvete a kdy by se dal možná někým bez čichu a se silně omezeným zrakem snad zaměnit s konvalinkou, už se nesbírá. Česnekové aroma a s ním i léčivá síla bylinky totiž ustupuje. A zatímco medvědí česnek slábne, ovadá, konce listů hnědnou, konvalinky se teprve derou na světlo světa v plné své nádherné čerstvé zelené kráse.
Nebojte se tedy najít si vlastní místečko, kde brzo z jara roste česnek medvědí. Chovejme se k němu ale s úctou a snažme se zachovat jej pro léta příští. Jde to, ať už sbíráte pár lístků, které přihodíte do dnešního salátu, nebo jako já ho sbíráte víc třeba pro ty, co to zrovna letos nestihli.